Skip directly to content
Ali še lahko imam spolne odnose?

Tudi če imate raka, sta spolnost in intimnost še vedno lahko del vašega življenja. Toda simptomi bolezni in neželeni učinki zdravljenja ter čustvene posledice raka vam lahko poslabšajo sposobnost, da bi se v zvezi s spolnostjo počutili dobro. Če se vam poželenje po spolnosti zmanjša ali izgine, morate vedeti, da to ni redko. Spolni odnosi lahko postanejo boleči in neprijetni. To se ne zgodi vsakomur.


Spolnost je več kot le telesni spolni odnos in vključuje vsa čustva in dejanja, povezana z ljubeznijo in skrbjo za nekoga. Po postavitvi diagnoze se lahko počutite tudi čustveno ločeni od partnerja. Po drugi strani ima lahko partner svoje lastne strahove ali zadržke do spolnosti. Morda ga skrbi, da bi vam to poslabšalo raka, ali da bi vas bolelo.


Čeprav boste sprva morda težko spregovorili o tem, boste najbrž ugotovili, da vam prav pogovor lahko pomaga odstraniti te pregrade med vami in partnerjem. To so zelo pogoste težave, ki jih imajo pari, in niso nekaj, o čemer bi se kdor koli mogel pogovarjati zlahka.


Pomaga lahko tudi, da se pogovorite z zdravnikom ali medicinsko sestro, ki vam lahko pomagata navezati stik s svetovalcem za pare. Naj vam ne bo nerodno, da se posvetujete z njima. Vaša zdravstvena skupina je vajena takšnih pogovorov in vam morda lahko pomaga.

green