Skip directly to content
Kako naj se pogovarjam s prijateljicami in prijatelji?

Kako se boste z ljudmi v svojem življenju pogovorili o tem, kaj preživljate, je povsem vaša odločitev. Pomembno je, da najdete pravi čas, ko boste vse povedali drugim, ki so del vašega življenja. Povsem v redu je, če želite počakati, dokler si sami ne razjasnite svoje diagnoze, in šele potem o njej spregovorite širšemu krogu prijateljev in sorodnikov.

Morda boste ugotovili, da so se vam odnosi s prijatelji po postavitvi diagnoze spremenili. Nekateri odnosi se bodo še okrepili, drugi pa se mogoče ne bodo. Niso se vsi ljudje sposobni spopasti z dejstvom o raku in nekateri prijatelji morda ne bodo prenesli svojih lastnih občutkov in bolečine. Nekateri bodo morda nehote rekli ali storili kaj neobzirnega ali kaj, kar vam ne bo nič v pomoč.

Najbolje za vas je, da se izogibate nepotrebnemu stresu, ki ga lahko v življenje prinašajo negativni odnosi, medtem ko se spopadate z rakom. Namesto tega se poskusite osredotočiti na pozitivno podporo, ki ste jo deležni od oseb, ki skrbijo za vas.

Če boste vnaprej razmislili, kako povedati prijateljem, vam to lahko pomaga občutke posredovati jasneje. Poskusite biti odkriti glede tega, kako se počutite in kaj potrebujete. Tako bo tudi vašim prijateljem lažje in bodo bolje razumeli, kako vam lahko pomagajo.

green