Skip directly to content
Kako zdravnik ugotavlja, ali zdravljenje deluje?

Vaš onkolog bo skozi čas opravil številne preiskave, da bo ugotovil, ali vaše zdravljenje deluje. To lahko obsega preverjanje:

Velikosti tumorja/metastaz

Zdravnik lahko naroči slikanja, da vidi, ali se tumor oziroma metastaze povečujejo, zmanjšujejo ali ostajajo enake velikosti. To lahko vključuje računalniško tomografijo (CT) ali magnetnoresonančno slikanje (MR).

RAVNI tumorskih označevalcev

Tumorski označevalci so beljakovine ali druge snovi, ki se pogosto (čeprav ne vedno) pojavijo v krvi, če so v telesu tumorji ("karcinom" ali "adenokarcinom") aktivni. Prisotnost zvišanih tumorskih označevalcev pogosto pomeni aktivno bolezen. Zdravnik lahko skozi čas preverja koncentracijo tumorskih označevalcev in tako spremlja učinkovitost zdravljenja.

RAVNI CIRKULIRAJOČIH TUMORSKIH CELIC

Tumorske celice v obtoku (TCO) so rakave celice, ki so se sprostile s primarnega tumorja in krožijo po krvi. TCO lahko delujejo kot "semena" za nove tumorje (metastaze) drugod po telesu. Zdravnik bo lahko spremljal raven TCO v krvi in tako videl, kako dobro se odzivate na zdravljenje.

RAZVOJA novih metastaz

Zdravnik se bo želel prepričati, da se rakave celice niso razširile v druge dele telesa. V ta namen je mogoče uporabiti slikanja, kot sta CT ali MR. Bolj kot se rak v telesu razširi, resnejši je in potrebna je lahko sprememba zdravljenja.

purple