Skip directly to content
KATERE so glavne vrste zdravljenja?

Zdravljenje, ki ga boste deležni zaradi metastatskega raka dojke (MRD), je v veliki meri odvisno od vrste in značilnosti raka, ki ga imate. Običajni načini zdravljenja obsegajo hormonska zdravila, kemoterapijo in radioterapijoOperacija (na primer mastektomija) se uporablja redko.

V zadnjih letih je bil dosežen pomemben napredek na področju zdravil za zdravljenje raka dojke. Danes je onkologom na voljo veliko več možnosti kot kdaj prej. Vsi načini zdravljenja so opisani spodaj.

 • Kemoterapija
 • Radioterapija
 • Hormonsko zdravljenje
 • TARČNA zdravila
 • ZDRAVILA Z UČINKOM NA STRUKTURO KOSTI
 • Operacija
 • Kemoterapija

  Zdravila za kemoterapijo sproščajo strupene snovi, ki uničijo rakave celice, žal pa lahko škodujejo tudi normalnim celicam in posledica tega so neželeni učinki. Nekatera zdravila za kemoterapijo so na voljo v obliki tablet, ki jih lahko vzamete domov. Druga se uporabljajo v intravenski infuziji; da jih boste prejeli, boste morda morali iti v bolnišnico.

  Kemoterapija ni vedno pravi način za zdravljenje vseh vrst MRD. Ali boste prejeli kemoterapijo, bo odvisno od vašega zdravstvenega stanja, od zdravil, ki ste jih jemali pred tem, in od vrste raka, ki ga imate. Obstaja veliko različnih vrst kemoterapij. Če imate z določeno vrsto preveč neželenih učinkov, vam jo zdravnik lahko zamenja z drugo vrsto.

 • Radioterapija

  Radioterapija pomeni uporabo visokoenergijskih žarkov, ki uničijo rakave celice. Pri MRD se lahko radioterapija uporablja za obvladovanje raka. Uporablja se lahko tudi za lajšanje kostnih bolečin, če jih zdravila proti raku ne ublažijo dovolj hitro. Obsevanje se pogosto uporablja pri metastazah v kosteh, ki povzročajo bolečine.

  Radioterapija pri MRD se po navadi daje v enem odmerku ali v kratkem ciklusu v teku nekaj dni. Če je vaše stanje dovolj dobro, boste radioterapijo (obsevanje) opravili ambulantno in vam ne bo treba čez noč ostati v bolnišnici. Če pa boste ob istem času dobili kemoterapijo, boste morda morali ostati v bolnišniciNeželeni učinki radioterapije se razlikujejo glede na zdravljeni del telesa.

 • Hormonsko zdravljenje

  Hormonska zdravila se uporabljajo za zdravljenje raka dojke, ki je občutljiv za hormone, zlasti za estrogen. Obstajajo številna hormonska zdravila, ki v telesu delujejo na različne načine. Hormonska zdravila se po navadi uporabljajo v obliki tablet, nekatera pa kot injekcije. Jemljete jih lahko sočasno s kemoterapijo ali brez nje.

  Ali boste prejeli hormonska zdravila in kakšno vrsto teh zdravil boste dobili, bo odvisno od tega, ali ste že v menopavzi, koliko časa je minilo od vaše diagnoze in od vrste zdravljenja, ki ste ga prejemali za raka dojke v začetni fazi (če gre pri vas za ponovitev). Če ste v preteklosti že prejemali hormonsko zdravljenje, ga kljub temu lahko prejmete znova.

 • TARČNA zdravila

  Tarčna zdravila so zdravila, ki onemogočijo specifične načine delitve in rasti rakavih celic dojke. Tako kot velja za kemoterapijo in hormonska zdravila, je njihov cilj obvladovanje napredovanja raka. Tarčna zdravila delujejo le na določene vrste raka dojke, zato so priporočljiva le za ženske, ki imajo takšno vrsto raka. Obstajajo različna zdravila, ki ciljajo na receptorje HER2. Ta zdravila delujejo pri bolnicah z močno izraženim HER2 na rakavih celicah, ne delujejo pa pri rakih, ki te beljakovine nimajo. Zdravnik mora natančno ugotoviti, katero vrsto raka imate, da bo lahko izbral tarčna zdravila, ki so za vas prava.

 • Zdravila Z UČINKOM NA STRUKTURO KOSTI (difosfonati ali denozumab)

  To so zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje metastaz v kosteh. Delujejo tako, da pomagajo okrepiti kosti in zmanjšati izgubo kostne mase. Pomagajo lahko ublažiti bolečine v kosteh in zmanjšajo dolgoročno tveganje za zlome kosti. Jemlje se jih v obliki tablet ali aplicira z injekcijami. Injekcije se dajejo na tri do štiri tedne ali redkeje.

 • Operacija

  Operacija se pri MRD uporablja redko. V primeru izvedbe je namen operacije odstranitev tumorskega tkiva, ki bi bistveno zmanjšala tumorsko breme, izboljšala delovanje telesa ali pomagala ublažiti bolečine. Če boste imeli operacijo raka dojke, boste dobili tudi zdravila in/ali obsevanje.

purple