Skip directly to content
Pogosti neželeni učinki
Bolečine

Rak ne pomeni vedno, da boste imeli bolečine, a če bolečine imate, je pomembno, da to poveste svoji zdravstveni skupini. Dajo vam lahko zdravila, ki pomagajo, in priporočijo načine za ublažitev bolečin. Pomaga lahko, če vodite beležke o pogostnosti in intenzivnosti bolečin, ali se poslabšajo ponoči oziroma pri določenih opravilih ali ravnanjih.

Učinkovito lajšanje bolečin bo močno vplivalo na izboljšanje vašega počutja. Pomaga vam lahko zmanjšati preutrujenost, tesnobo, depresijo in izboljšati spanje ter splošno počutje. 

Za zdravljenje bolečin zaradi raka se po navadi uporabljajo zdravila in komplementarni načini zdravljenja. Bolečine vam lahko pomagajo obvladati načini, kot so akupunkturamasaža in sproščanje. Pomaga lahko tudi telesna vadba.

Preutrujenost

Preutrujenost je veliko več kot običajna utrujenost; gre za popolno izčrpanost. Lahko je povezana z učinkom samega raka na telo, ali pa gre za neželeni učinek zdravljenja. Lahko je tudi povezana s spremembami vzorca spanja ter dodatnim stresom in tesnobo.

Nasveti za obvladovanje utrujenosti:

Siljenje na bruhanje in bruhanje

Nezdravljeno siljenje na bruhanje in bruhanje lahko povzročita hudo utrujenost in imata lahko tudi resnejše posledice. Če se vam pojavijo ti simptomi, to povejte svoji zdravstveni skupini. Na voljo so številna zdravila, ki jih pomagajo obvladati.

Nasveti za zmanjšanje siljenja na bruhanje in bruhanja:

Težave s spanjem in nespečnost

Dobro spanje vam lahko poslabšajo številni dejavniki kot so bolečine, stres, neželeni učinki zdravljenja, tesnoba ali depresija. Morda ponoči ne morete spati, se ponoči pogosto prebujate ali se zbudite zelo zgodaj. To lahko vpliva na vašo sposobnost za vsakodnevno delovanje. Povejte to svojemu zdravniku, kajti za premagovanje teh težav je mogoče uporabiti zdravila.

Nasveti za boljše spanje:

Težave z zbranostjo in ZAZNAVNE spremembe

Te so lahko posledica telesnih ali čustvenih sprememb. Lahko so povezane z zdravljenjem, ni pa nujno. Pomembno je, da o kakršnih koli težavah z zbranostjo obvestite svojo zdravstveno skupino.

Izpadanje las

Verjetno se vam bodo lasje med zdravljenjem s kemoterapijo spremenili. Vse kemoterapije ne povzročajo izpadanja las, vendar pa se lahko lasje stanjšajo ali postanejo izsušeni. Tudi hormonska zdravila lahko povzročijo redčenje las. Izpadanje las je lahko zelo neprijetno, zato lahko razmislite o tem, da se postrižete na kratko, če pričakujete, da vam bodo lasje izpadli. To vam lahko povrne nekaj nadzora nad položajem in vam ni treba zgolj čakati, da vam lasje izpadejo. Naredite, kar se vam zdi prav za vas.

Kdo mi lahko pomaga v zvezi z izpadanjem las?

Nekatere bolnišnice imajo osebje, ki vam lahko pomaga z idejami in nasveti za različna pokrivala, na primer za naglavne rute ali lasulje. Zdravnika ali medicinsko sestro vprašajte, ali so na voljo tudi v vaši bolnišnici.

Pri nekaterih vrstah kemoterapije, ne pa pri vseh, lahko hlajenje lasišča učinkovito prepreči izpadanje las. Zdravnika vprašajte, ali bi to koristilo v zvezi z vašim konkretnim zdravljenjem in ali vam na vaši kliniki omogočajo hlajenje lasišča.

Lokalne podporne skupine za raka dojke vas bodo lahko tudi neposredno usmerile v kozmetične salone na vašem območju. Skupine za podporo bolnicam lahko priskrbijo nasvete in podporo pri spopadanju s spremembami vašega videza.

 

purple