Skip directly to content
Slikanja
CT-slikanje

CT-slikanje

Pri CT-slikanju je naprava za rentgensko slikanje povezana z računalnikom; to omogoča zaporedje podrobnih posnetkov telesnih organov. Morda boste dobili injekcijo barvila ali kakšnega drugega kontrastnega sredstva za boljši prikaz predelov v telesu. To lahko olajša odčitavanje slik. Celoten postopek po navadi traja nekaj ur in ga opravite v centru za slikanje ali v bolnišnici.

Nuklearno ali radionuklidno slikanje

Nuklearno ali radionuklidno slikanje

Za to slikanje boste dobili injekcijo majhne količine radioaktivne snovi, imenovane sledilo. Sledilo potuje s krvjo in se kopiči v določenih kosteh ali organih. Naprava za slikanje zaznava in meri radioaktivnost. Slike kosti ali organov se prikažejo na računalniškem zaslonu ali na filmu. Telo radioaktivno snov hitro odstrani. Takšno vrsto slikanja imenujemo tudi radionuklidno slikanje.

Slikanje je treba opraviti na kliniki za nuklearno medicino, v radiološkem centru ali bolnišnici.

Ultrazvok

Ultrazvok

Ultrazvočna naprava oddaja zvočne valove, ki za človeka niso slišni. Valovi se odbijejo od tkiv v notranjosti telesa in s pomočjo zvoka se ustvari slika, ki jo imenujemo sonogram.

To je enaka preiskava, kot se uporablja pri nosečnicah za spremljanje otrokove rasti. Opravi se lahko v zdravnikovi ordinaciji.

MR-slikanje

MR-slikanje

Naprava za MR-slikanje (magnetnoresonančno slikanje) uporablja močan magnet in je povezana z računalnikom; tako naredi podrobne slike predelov v telesu. Zdravnik si lahko te slike ogleda na zaslonu in jih prenese na digitalni medij (zgoščenko). Pregled lahko traja nekaj ur in ga je po navadi treba opraviti v centru za slikanje ali v bolnišnici.

PET-slikanje

PET-slikanje

Za to slikanje boste dobili injekcijo s sledilom. Naprava za slikanje ustvari trodimenzionalne slike, ki prikažejo, kje v telesu se sledilo kopiči. Ta slikanja pokažejo delovanje organov in tkiv. Pregled lahko traja nekaj ur in ga je po navadi treba opraviti v centru za slikanje ali v bolnišnici.

Rentgensko slikanje

Rentgensko slikanje

Pri rentgenskem slikanju se uporabi majhen odmerek sevanja, da se ustvari slika notranjosti telesa. To preiskavo je ponekod mogoče opraviti tudi v zdravnikovi ordinaciji. Tudi pri mamografskem slikanju (mamografija) se uporabljajo rentgenski žarki.

Biopsija

Biopsija

Večinoma morajo zdravniki za postavitev diagnoze raka opraviti biopsijo, tudi če ste biopsijo že imeli. Biopsija je postopek, s katerim zdravnik odvzame vzorec tkiva. Patolog nato pregleda tkivo pod mikroskopom, da vidi, ali je rakavo. Vzorec je mogoče vzeti na več načinov:


Z iglo: Zdravnik za odvzem tkiva ali tekočine uporabi iglo.


Z endoskopom: Zdravnik si predele znotraj telesa ogleda s pomočjo tanke cevke s svetilko; to napravo imenujemo endoskop. Endoskop vstavi skozi naravno telesno odprtino, na primer skozi usta. Nato  uporabi posebno napravo, da po cevki odstrani tkivo ali celice. To imenujemo endoskopija.


Z operacijo: Operacija raka dojke je lahko ekscizijska ali incizijska.

Pri ekscizijski biopsiji, ki jo imenujemo tudi lumpektomija, kirurg odstrani celoten tumor. Pogosto odstrani tudi nekaj zdravega tkiva okrog tumorja.

Pri incizijski biopsiji kirurg odstrani le del tumorja.

red