Skip directly to content

A

 1. Akupunktura - je starodavno kitajsko zdravljenje, ki temelji na zabadanju drobnih igel na določena mesta na različnih delih telesa. Zabadanje igel je neboleče, igle pa ostanejo zabodene od 10 do 30 minut. Občasno jih stimulirajo in nato odstranijo. Akupunktura se uporablja za zdravljenje cele vrste bolečinskih stanj in lahko pomaga tudi do boljšega spanja. Domnevno lahko igle izboljšajo splošno dobro počutje.

 2. Aromaterapija – uporaba eteričnih olj, pridobljenih iz cvetlic, sadja, semen, listov, korenin ali skorje. Osnovna zamisel aromaterapije je, da ima vsako eterično olje svoje lastne značilnosti in lahko prinese številne koristi za zdravje.

G

 1. Glasbena terapija - uporablja glasbo in zvok, ki pomaga izraziti čustva in se spopadati z boleznijo in njenim zdravljenjem.

H

 1. Hipnoterapija – vam omogoči globoko stanje sprostitve z osredotočenjem na specifična občutja ali misli. Domnevno lahko hipnoterapija pomaga pri spopadanju z boleznijo ter zmanjša depresijo, tesnobo in stres.

 2. Homeopatija – homeopatska zdravila so izdelana iz rastlin, mineralov in živalskih snovi.

J

 1. Joga – obsega zaporedje raztezanj ali položajev v kombinaciji z dihanjem za izboljšanje oskrbe s kisikom in krvjo. Obstaja več vrst joge, med njimi hata, ijengar in astanga. Nekatere lahko gradijo na moči in ravnovesju, druge pa se bolj osredotočajo na sprostitev, meditacijo in dihanje.

M

 1. Masažna terapija - masažni terapevt z licenco lahko spodbudi obtok in vam pomaga do sprostitve. Masaža lahko ublaži bolečine, togost, nelagodje, stres in tesnobo. Obstaja več masažnih terapij, med njimi so švedska masaža, masaža globokih tkiv, šiatsu in športna masaža. Terapevti lahko zdravijo celo telo ali se osredotočijo na določene dele, na primer na glavo, vrat ali ramena.

 2. Meditacija - je oblika globoke sprostitve, pri kateri boste našli miren kraj, odmaknjen od motenj vsakdanjega življenja, in ki vam bo pomagal pri umiritvi in sprostitvi duha in telesa. Obstaja veliko različnih načinov meditacije in vsi predstavljajo različne oblike pozornosti. Pozornost ni povezana z nobeno vero. Pomeni le, da se zavedate vsakega trenutka in ste v njem prisotni. Joga je meditacija z gibanjem.

N

 1. Naturopatija - pomeni uporabo naravnega zdravljenja za spodbujanje zdravja in dobrega počutja. To vključuje naravne zdravilske načine, kot so homeopatija, akupunktura in zeliščno zdravljenje.

R

 1. Refleksologija – pomeni uporabo pritiska in masaže na predelih dlani in stopal. Domnevno naj bi v stopalih obstajali refleksni predeli, ki so "povezani" s posameznimi deli telesa; namen te terapije je, da osebam z rakom pomaga do sprostitve, olajšanja bolečin in izboljšanja razpoloženja.

 2. Reiki – je starodavni japonski zdravilski način. Izvajalec dlani rahlo položi na vaše telo ali tik nadenj, da s koncentracijo usmeri energijska polja za pomoč na telesni, duševni, čustveni in duhovni ravni. Nekaterim osebam z rakom lahko pomaga obvladovati težavne okoliščine in jim prinese globok občutek sproščenosti.

T

 1. Tai chi – je starodavni kitajski način, ki povezuje jogo in meditacijo. Obsega zaporedje gibov, ob čemer je celotno telo v nenehnem gibanju. Vsi gibi so počasni in lahkotni; pomaga lahko zmanjšati stres in povečati prožnost.

U

 1. Umetnostna terapija – je način za izražanje posebnih čustvenih in telesnih doživljanj z umetnostjo. Njen namen je, da se izrazite v varnem okolju z uporabo umetniških materialov za pomoč pri osebni rasti in razvoju. Zelo lahko koristi osebam, ki jim terapije z dotiki ali pogovorom niso prijetne.