Skip directly to content
NEŽELENI UČINKI ZDRAVLJENJA IN KAKO JIH OBRAVNAVATI

Med najpogostejšimi neželenimi učinki zdravljenja raka dojke so utrujenost ali izčrpanost (preutrujenost), bolečine, siljenje na bruhanje, bruhanje, driska, izpadanje las, nizko število belih krvnih celic ter povečanje telesne mase ali hujšanje.

O morebitnih neželenih učinkih vedno poročajte zdravniku ali medicinski sestri. Obstajajo komplementarni načini zdravljenja, ki vam jih lahko svetujejo pri neželenih učinkih – ali pa vam bodo prilagodili zdravljenje raka.

  • Tisto, kar se zdi kot neželeni​ učinek, je lahko znak, da rak raste.

  • Pričakovati morate, da bodo neželeni učinki slabši v prvih nekaj dneh po zdravljenju. To je dobro upoštevati, dokler ne veste, kako se boste počutili. Za prvih nekaj dni po intravenskem zdravljenju ne načrtujte ničesar, česar ne morete odpovedati. Vzemite si čas, da poskrbite zase.

  • Ni nobenega "čarobnega zdravila", ki bi popolnoma odpravilo neželene učinke – sami morate ugotoviti, kaj najbolje deluje za vas. Tako na primer nekatere ženske ugotovijo, da jim posebej koristijo telesna vadba in komplementarni​ načini zdravljenja – na primer joga ali akupunktura.

  • Neželeni učinki zdravljenja se ne pojavijo vsakomur. Če torej nimate neželenih učinkov, to ne pomeni, da zdravljenje raka ni uspešno.

Kakšne neželene učinke LAHKO pričakujem zaradi raka in zdravljenja?

Neželeni učinki so odvisni od vrste zdravljenja, ki ga prejemate, in se lahko od zdravila do zdravila razlikujejo. Poleg tega se vsakdo na zdravljenje odzove drugače, zato morda ne boste imeli enakih neželenih učinkov kot kdo drug, ki jemlje enaka zdravila proti raku.

O morebitnih neželenih učinkih se vedno posvetujte z onkologom in svojo zdravstveno skupino; tako bodo lahko ugotovili, ali gre za posledico zdravljenja ali za posledico raka samega, in bodo našli načine, da vam pomagajo.

Če so neželeni učinki zdravljenja za vas tako hudi, da jih ne morete prenašati, se nemudoma posvetujte z zdravnikom. Morda bo možno prilagoditi odmerek vaših zdravil ali najti druga zdravila, ki vam ne bodo povzročala tega neželenega učinka.

Pogosti neželeni učinki
purple