Skip directly to content
SEZNANJANJE Z DEJSTVI

Ko boste vedeli, kaj pomeni diagnoza razsejanega ali metastatskega raka dojke (MRD) in kako ta rak vpliva na vaše telo, se boste z onkologom lažje odprto pogovorili o tem, kaj so za vas najboljše možnosti oskrbe.

Zakaj se mi je rak znova pojavil?

V raziskavah še vedno niso odkrili, zakaj se nekateri raki dojke ponovijo, drugi pa ne. Če se vam je rak znova pojavil, to ne pomeni, da na začetku niste dobili ustreznega zdravljenja; prav tako ne pomeni, da niste pazili nase.

Dejstvo je: rak dojke se lahko ponovi ali recidivira pri vsaki ženski, ki ga je kdaj imela − včasih se rak dojke preprosto znova pojavi.

Kaj to pomeni zame?

Metastatski rak dojke (MRD) se razlikuje od zgodnejših stadijev raka. MRD je rak, ki se je razširil iz dojke v druge organe po telesu. Tumorje drugod po telesu imenujemo metastaze (zasevki).

Če ste zaradi raka dojke v preteklosti prejemali zdravljenje, ste ga verjetno prejemali določen omejen čas. MRD je kronična, končna oblika raka. Zdravljenje bo upočasnilo rast tega raka in jo bo morda za nekaj časa celo ustavilo, a zdravljenje bo potrebno vse življenje.

  • Za opis MRD boste slišali različne izraze, na primer sekundarni rak dojke ali rak dojke v 4. stadiju.
  • Tumorje včasih imenujejo tudi "karcinomi" ali "adenokarcinomi".
Kakšne preiskave so potrebne za potrditev diagnoze?

Le ena preiskava ne more pokazati, da imate metastatskega raka dojke.

Zdravnik onkolog bo najprej poskusil izvedeti čim več o vašem raku, na primer kakšne vrste je in kam po telesu se je razširil. Naredil bo preiskave, ki mu bodo pomagale ugotoviti, katere možnosti zdravljenja so za vas najboljše. Preiskave so potrebne, da zdravniki naredijo učinkovit načrt zdravljenja, ki bo pri vas delovalo.

Morda boste morali opraviti več vrst preiskav:

  • Laborato-
    rijske preiskave
  • Slikanja
  • Biopsije

O teh preiskavah lahko izveste več.


Od bolnišnice do bolnišnice se razlikuje, katere preiskave bodo izvedene - odvisno od znakov in simptomov vaše bolezni, od tega, ali ste imeli raka dojke kdaj prej in od običajne prakse (protokola) v bolnišnici, kjer se zdravite.


Če ste imeli raka dojke kdaj prej, boste morali kljub temu ponovno opraviti vse diagnostične preiskave, da bodo zdravniki o vašem trenutnem raku izvedeli vse, kar je treba.

In zavedajte se, da niste naredili nič narobe - ne gre za vašo krivdo!

KLJUČNE TOČKE ZA RAZMISLEK O DIAGNOZI

  • Metastatski rak dojke pomeni, da se je rak, ki je bil sprva na dojki, razširil drugam po telesu.
  • Cilj zdravljenja je preprečiti, da bi rak rasel in se dodatno širil, ter pomagati, da boste kljub bolezni živeli čim bolj kakovostno življenje.
  • V nasprotju z rakom, odkritim v zgodnjem stadiju, je metastatski rak dojke kronična bolezen. Izkušnje vsake bolnice so drugačne - ni nujno, da boste imeli enake simptome raka dojke, enake neželene učinke ali enake preiskave kot kdo drug.
red