Skip directly to content

Moja čustva

SPECIALISTI, KI VAM LAHKO POMAGAJO

Predvsem ni treba, da se s tem spopadate sami. Veliko je načinov, kako dobiti pomoč, in obstajajo številne osebe -  od psihoonkologov in medicinskih sester za raka dojke do socialnih delavcev, svetovalcev in skupin za paliativno oskrbo - ki so posebej usposobljeni za pomoč ženskam v okoliščinah, kot so vaše. Pomagajo vam lahko, da se prebijete skozi težavna čustva, s katerimi se srečujete v življenju z metastatskim rakom dojke (MRD).

Svojega onkologa vprašajte za informacije o tem, koga bi vam priporočil.

 • Psihoonkologi

  Psihoonkologi (psihologi) so zdravniki, specializirani za čustvene vidike raka. Pomagajo vam lahko pri psiholoških izzivih, ki so povezani s prilagajanjem na življenje z boleznijo in vplivom na vaše odnose z drugimi.

 • Socialni delavci

  Socialni delavci vam lahko pomagajo z informacijami, kako se pogovoriti s svojo družino. Usmerijo vas lahko pri iskanju dodatne pomoči, kot na primer finančne pomoči, pomoči v gospodinjstvu ali varstvu otrok.

 • Medicinske sestre z izkušnjami nege raka dojke

  Takšne medicinske sestre vam bodo odgovorile na vaša morebitna vprašanja v zvezi z boleznijo ter vas lahko povezale z različnimi zdravniki in podpornimi storitvami.

 • Skupine za podporo bolnicam

  Skupine za samopomoč in skupine za pomoč bolnicam predstavljajo okolje, kjer se lahko srečate z ženskami, ki imajo prav tako MRD in delijo izkušnje z vami. Te ženske se morda počutijo na tak način kot vi in imajo podobna vprašanja.  Izkaže se lahko, da stvari razumejo na tak način, kot jih družina in prijatelji preprosto ne morejo. Če ne najdete skupine za podporo bolnicam v svoji bližini, lahko poiščete spletne skupnosti žensk z MRD.

 • Svetovalci

  Svetovalci lahko vam in/ali vaši družini pomagajo pri pogovoru o diagnozi raka in pri spoprijemanju s čustvi in težavami. Nekateri svetovalci zagotavljajo podporo vam kot posameznici, drugi se osredotočajo na terapijo parov ali na vso družino.

 • Skupina za paliativno oskrbo

  Skupina za paliativno oskrbo je multidisciplinarna skupina zdravnikov, medicinskih sester in terapevtov, ki lahko vam in vaši družini izboljša kakovost življenja in vam zagotavlja psihološko podporo ves čas vaše bolezni. Paliativna oskrba lahko vključuje vse, od obvladovanja bolečin do komplementarnih načinov zdravljenja in družinskega svetovanja.

Ključne točke za razmislek o vaših občutjih

 • Veliko žensk z rakom dojke se za pomoč obrne na ljudi zunaj bližnjega družinskega ali prijateljskega kroga.

 • Na voljo so vam svetovalci in zdravniki, posebej usposobljeni za pomoč ženskam z MRD.

 • Skupine za podporo bolnicam vam pomagajo, da se srečate z ženskami z MRD, ki gredo skozi enako preizkušnjo kot vi sami.

orange