Skip directly to content
POGOVOR O VAŠEM RAKU Z DRUGIMI - KJE ZAČETI?
Kako naj povem svojim otrokom?

Otroci se bodo odzvali glede na to, kako se odzovejo odrasli. Kako in kdaj jim boste povedali za svojega raka dojke, je odvisno od njihove starosti in od tega, koliko lahko razumejo. Celo zelo majhni otroci zaslutijo, kadar je nekaj zelo narobe, in so zaradi tega lahko prestrašeni ali zmedeni. Najbolje bo, da ste z njimi odkriti čim prej.

Obstajajo ljudje, ki lahko otrokom pomagajo pri čustvih, ki jih navdajajo, in pri spremembah v družini. O zunanji pomoči za otroke se lahko pozanimate pri svojem zdravniku ali v otrokovi šoli in tako poskrbite, da bodo otroci deležni vsega, kar potrebujejo.

Na spletu je na voljo veliko virov in podporne skupine pri raku vam lahko pomagajo pri izvedbi takšnega pogovora, vključno s primeri besed, ki jih uporabite. Preizkusite tisto, kar je za vas ustrezno. Starejše otroke lahko usmerite na ustrezna spletna mesta, kjer lahko izvedo več o MRD; zavedajte se, da bodo najbrž tudi sami iskali informacije, ki pa utegnejo biti nezanesljive in netočne.

Kako naj povem svojim staršem?

Ne glede na to, koliko ste stari, ste še vedno otrok svojih staršev in oni imajo naravni nagon, da bi vas zavarovali. Staršem boste morda s težavo povedali za svojo diagnozo metastatskega raka dojke (MRD), če čutite, da te diagnoze ne bodo prenesli. Nihče ne želi staršem povzročiti bolečin in trpljenja, zlasti če so že starejši.

Pomoč sorojencev ali tesnih prijateljev prav tako lahko koristi pri razkritju novice staršem.

Kako naj se pogovarjam s prijateljicami in prijatelji?

Kako se boste z ljudmi v svojem življenju pogovorili o tem, kaj preživljate, je povsem vaša odločitev. Pomembno je, da najdete pravi čas, ko boste vse povedali drugim, ki so del vašega življenja. Povsem v redu je, če želite počakati, dokler si sami ne razjasnite svoje diagnoze, in šele potem o njej spregovorite širšemu krogu prijateljev in sorodnikov.

Morda boste ugotovili, da so se vam odnosi s prijatelji po postavitvi diagnoze spremenili. Nekateri odnosi se bodo še okrepili, drugi pa se mogoče ne bodo. Niso se vsi ljudje sposobni spopasti z dejstvom o raku in nekateri prijatelji morda ne bodo prenesli svojih lastnih občutkov in bolečine. Nekateri bodo morda nehote rekli ali storili kaj neobzirnega ali kaj, kar vam ne bo nič v pomoč.

Najbolje za vas je, da se izogibate nepotrebnemu stresu, ki ga lahko v življenje prinašajo negativni odnosi, medtem ko se spopadate z rakom. Namesto tega se poskusite osredotočiti na pozitivno podporo, ki ste jo deležni od oseb, ki skrbijo za vas.

Če boste vnaprej razmislili, kako povedati prijateljem, vam to lahko pomaga občutke posredovati jasneje. Poskusite biti odkriti glede tega, kako se počutite in kaj potrebujete. Tako bo tudi vašim prijateljem lažje in bodo bolje razumeli, kako vam lahko pomagajo.

green