Skip directly to content
POMAGAJTE SI, DA SE BOSTE POČUTILI BOLJE

Prehrana, telesna dejavnost in komplementarni načini zdravljenja vam vsi lahko pomagajo do boljšega počutja in pripomorejo k temu, da obdržite nadzor nad življenjem, potem ko izveste za diagnozo metastatskega raka dojke (MRD).

Naj spremenim svojo prehrano?

Kljub vsemu, kar ste morda prebrali, ni nobene "diete pri raku", ki bi bila posebej priporočljiva, ko že imate raka. Seveda je zdrava prehrana eden najboljših načinov za okrepitev imunskega sistema - naj imate MRD ali ne. Dobra prehrana lahko telesu pomaga premagovati okužbe. Morda boste ugotovili, da sedaj, ko imate raka dojke, pogosteje zbolite. Stres in nekateri načini zdravljenja raka vam lahko oslabijo imunski sistem.


Bolezen je dovolj težavna že brez pretirane skrbi, kaj jesti. Živila, ki jih lahko štejemo za manj primerna - na primer čokolada ali čips - so marsikomu vir ugodja in zadovoljstva. Za pripravo zdrave prehrane je lahko potrebnega več časa in je dražja. Preprosto počnite to, kar vam pomaga, da se počutite dobro.


Če želite spremeniti svojo prehrano, prosite onkologa ali medicinsko sestro, naj vas usmerita k dietetiku, ki vam lahko pomaga, da počasi uvedete koristne spremembe. Pomagajo vam tudi pri izbiri primernejše hrane, če občutite siljenje na bruhanje, imate drisko ali kakšne druge težave med zdravljenjem raka.

Je telesna vadba dobra zame?

Da, redna zmerna telesna vadba dokazano pomaga telesno in čustveno. Celo 10-minuten sprehod vsak dan lahko pomaga pri simptomih raka, npr. utrujenosti in slabem apetitu. Telesna vadba lahko pomaga tudi zmanjšati stres, izboljšati spanje in ublažiti bolečine.


S telesno vadbo je tako kot z vsemi drugimi stvarmi: počnite, kar je primerno za vas in vam pomaga, da se počutite dobro. Ni se vam treba omejiti na blago raztezanje – morda je ples tisto, pri čemer se počutite odlično! Vendar vedno poslušajte svoje telo in pazite, da ne boste prekoračili svojih mej in izzvali bolečin. Če vas skrbi, se lahko posvetujete z zdravnikom, kakšna vrsta telesne vadbe je za vas prava.

KOLIKO telesne vadbe in KAKŠNA VRSTA je primerna za vas, je odvisno od večih stvari, na primer od vaše kondicije pred zdravljenjem, od vrste zdravljenja, ki ga prejemate, od neželenih učinkov in od simptomov, ki jih imate. Če se vam je rak razširil v kosti ali imate simptome v kosteh, se boste morda morali izogniti nekaterim vrstam napornega gibanja.

Ali lahko DOPOLNILNI ali "naravni" načini zdravljenja pomagajo?

Veliko žensk z MRD ugotavlja, da imajo lahko dopolnilnimi načini zdravljenja veliko vlogo poleg "konvencionalne" zdravstvene oskrbe. Ta zdravljenja vam lahko pomagajo pri spopadanju z rakom telesno – proti neželenim učinkom – in duševno, z zmanjšanjem depresije in tesnobe.

Zdravnika morate vedno seznaniti z morebitnimi dopolnilnimi načini zdravljenja, ki jih uporabljate, ker lahko vplivajo na vaše zdravljenje raka.

Ključne točke za razmislek o tem, kako doseči boljše počutje

  • Ni se vam treba držati nobene posebne diete: jejte tako, da se boste počutili dobro.
  • Vsak obseg telesne vadbe vam lahko pomaga do boljšega duševnega in telesnega počutja - tudi le 10 minut hoje.
  • Za raven vaše dejavnosti ni določenih mej: gibajte se toliko, kolikor vam ustreza.
  • Veliko žensk se odloči za komplementarne načine oskrbe kot pomoč za ublažitev neželenih učinkov in tesnobe​.
light-green