Skip directly to content
RAK IN VAŠI ODNOSI Z DRUGIMI

Povsem vaša odločitev je, kako se z ljudmi pogovoriti o diagnozi raka in o tem, kaj preživljate. Metastatski rak dojke (MRD) prizadene vso družino – moža, partnerja, otroke in odnose – ne le osebo, ki je zbolela. To spremeni družinske vloge in zmoti utečeno rutino. Preden se pogovorite s komer koli, razmislite o svojih občutkih, o razlogih, da določeni osebi stvari pripovedujete, in o tem, kaj od nje pričakujete. Zavedajte se, da se bodo ljudje na to pretresljivo novico odzvali različno.

Na splošno je bolje, da ste glede svoje bolezni odkriti in pošteni – varovanje skrivnosti jemlje veliko energije in vam ustvarja dodaten stres.

Kako naj ljudem povem, da imam raka?

Vsakdo se z novico o vašem raku spopada drugače. Videli boste, da nekateri ljudje potrebujejo veliko časa da sprejmejo vašo bolezen. Drugi bodo poskušali biti bolj stoični in močni za vas. Morda boste opazili, da nekateri prijatelji iščejo prave besede in se sprašujejo, kako naj vas najbolje potolažijo.


Ravnanje z odzivi prijateljev in družine je lahko zahtevno, zlasti če se z novim položajem težko spopadajo. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko ljudem pomagate, da se sprijaznijo z vašo boleznijo:


Ljudem povejte, kako se počutite - Pogosto ljudje preprosto ne vedo, kaj naj vam rečejo in kako naj se v vaši bližini obnašajo. Čeprav se morda ne zdi prav, boste morda vi morali načeti to vprašanje, povedati, kako se počutite in kaj od njih potrebujete.


Prosite za pomoč - Povejte jim, kako vam lahko pomagajo; če na primer želite, da gredo z vami na obisk k zdravniku ali na zdravljenje, ali če zgolj potrebujete objem in nekoga, da vam prisluhne.


Ponudite informacije in podporo - Vaša družina in prijatelji lahko tudi sami potrebujejo podporo, zato jih opozorite, da so tudi njim na voljo možnosti, na primer podporne skupine. Morda ne bodo razumeli stadijev raka dojke, zdravljenj ali simptomov.

Ključne točke za razmislek o pogovoru z drugimi

  • Ni vam treba takoj povedati vsakomur - vzemite si čas.
  • Varovanje bolezni kot skrivnosti ali želja, da bi obvarovali druge, sta naravni, vendar vam lahko jemljeta energijo.
  • Bodite odkriti - otroci in odrasli se bodo najbolje odzvali na odkritost, a pripravljeni bodite na različne odzive - ali celo na odsotnost vsake reakcije.
  • Na voljo so viri za podporo otrokom in za pomoč pri njihovem vsakdanjem življenju, tako da lahko ohranite stvari čim bolj "normalne".
green