Skip directly to content
ZDRAVLJENJE MRD
KATERO ZDRAVLJENJE JE NAJBOLJŠE ZAME?

Za zdravljenje metastatskega raka dojke ni enega samega "najboljšega" zdravljenja, saj tisto, kar za nekoga deluje, ne bo nujno delovalo tudi za vas. Nekatere bolnice dobijo kombinacijo zdravljenj - na primer radioterapijo in kemoterapijo - druge le eno zdravljenje naenkrat.

Številni različni dejavniki vplivajo na to, katero zdravljenje raka je za vas najboljše. Med temi dejavniki so biologija tumorja (ali adenokarcinoma), mesta metastaz v telesu, vaša morebitna predhodna zdravljenja zaradi raka dojke in morebitna zdravila, ki jih trenutno jemljete zaradi drugih bolezni.

Cilj zdravljenja raka je obvladovati širjenje bolezni v telesu in izboljšati kakovost življenja.

Vedeti morate, da se bodo lahko zdravljenja skozi čas spreminjala. Rak namreč lahko postane odporen proti uporabljenemu zdravilu in morda boste morali preiti na drugo zdravilo, na katero se bo rak bolj verjetno odzval. Zdravila lahko prenehate jemati zaradi neželenih učinkov, s predhodnim posvetom z zdravnikom.

Ljudje se različno odzovejo na različne načine zdravljenja raka, zato ni mogoče napovedati, ali se bo rak pri vas odzval na določeno zdravljenje ali ne. Ne pozabite: odločitev za določeno zdravljenje ali za zamenjavo zdravljenja morate vedno sprejeti skupaj s svojim zdravnikom.

KAKŠNE so glavne vrste zdravljenja MRD?

Za zdravljenje MRD se uporabljajo zdravila. Za obvladovanje bolezni ali simptomov je mogoče uporabiti tudi radioterapijo ali, redko, operacijo. Tri glavne vrste zdravljenja z zdravili, med katerimi je mogoče izbirati za obvladovanje vašega raka, so kemoterapija, hormonska zdravila in tarčna zdravila. Poleg tega boste morda dobili zdravila za lajšanje simptomov raka ali metastaz v telesu. Med najpomembnejšimi takšnimi zdravili so zdravila z učinkom na strukturo kosti, na primer difosfonati ali denozumab; uporabljajo se za okrepitev kosti, zlasti v primeru kostnih metastaz.

Pričakujte, da boste prihajali na redne kontrolne preglede. Zdravnik vas bo naročil na redne preglede, na katerih se bo prepričal, da je vaše zdravljenje ustrezno, in se bo z vami pogovoril o vašem počutju. To pomeni več preiskav in zaradi nekaterih boste morda morali čez noč ostati v bolnišnici.

Kakšne neželene učinke LAHKO IMAM?

Neželeni učinki so odvisni od vrste zdravljenja, ki ga prejemate – in se lahko od zdravila do zdravila zelo razlikujejo. Poleg tega se na zdravljenje vsakdo odzove drugače. Neželeni učinki, ki se pojavijo določeni osebi, se lahko zelo razlikujejo od tistih, ki jih imate vi.

Preberite več o neželenih učinkih.

ALI SE NAJ VKLJUČIM v klinično preskušanje?

Zdravnik vam bo morda predlagal sodelovanje v kliničnem preskušanju. To pomeni, da boste lahko dobili novo zdravilo proti raku, ali da boste dobili zdravilo, ki v naši državi še ni na voljo. Klinična preskušanja so raziskave raka, ki ugotavljajo, ali je določeno novo zdravljenje učinkovito, ali ga bolnice dobro prenašajo in ali je po možnosti boljše od običajnega zdravljenja, ki ga prejemajo bolnice s takšno boleznijo.


 

Zdravljenje MRD se nenehno spreminja, zato vam lahko sodelovanje v kliničnem preskušanju omogoči uporabo novega zdravljenja, ki vam lahko pomaga. Preberite več o kliničnih preskušanjih.

Kako naj čim bolje izkoristim čas, ki ga imam na voljo pri zdravniku?

Da boste imeli od vsakega pregleda pri zdravniku čim več, lahko storite marsikaj. Nekaj ključnih nasvetov:

Vnaprej si pripravite nekaj vprašanj, tako jih ne boste pozabili zastaviti.

Vedno poskusite na vsak pregled vzeti s seboj družinskega člana ali prijatelja,
ki bo poslušal in si zapisoval; tako boste lahko prepričani, da niste preslišali ničesar,
kar vam pove zdravnik ali vaša skupina za oskrbo.

Naredite si zapiske, da jih boste lahko pogledali, ko pridete domov.

Vzemite si čas in se ne bojte od svoje skupine za oskrbo zahtevati več časa: zaslužite si ga in omogočil vam bo,
da pri vseh odločitvah o svoji oskrbi prevzamete bolj aktivno vlogo.

 

Za zdravljenje MRD ni enega samega načina, ki bi bil pravi za vsakogar.

Ključne točke za razmislek o vašem zdravljenju raka

  • Zdravljenje MRD traja vse življenje – in skozi čas boste morda morali jemati različna zdravila.
  • Ob pojavu morebitnih neželenih učinkov vedno povejte zdravniku. Zdravniki vam pri tem lahko pomagajo.
  • Za prve dni po intravenskem zdravljenju po možnosti ne načrtujte stvari, ki jih ne morete odpovedati.
purple