Skip directly to content
POKLICNO ŽIVLJENJE IN ODGOVORNOSTI

Ali boste po diagnozi MRD lahko nadaljevali z delom, je odvisno od vrste dela, ki ga opravljate, in od vaših osebnih okoliščin. Nekatere ženske z rakom dojke med zdravljenjem lahko opravljajo svoje delo, drugim je to zelo težko in se odločijo, da ga ne bodo. Nekatere ženske želijo delati še naprej, da se jim življenje ne bi preveč spremenilo.

Morda boste ugotovili, da so se vaše prioritete spremenile. Morda boste čas raje namenili drugim stvarem, ne delu. Pri odločitvi je pomembno tudi, kakšen odnos imate do svojih finančnih obveznosti.

Delo pogosto pomeni zelo velik del našega življenja in misel, da ne bi delali, se lahko zazdi nenavadna. Če ne veste, ali bi z delom nadaljevali ali ne, lahko koristi, da počakate do začetka zdravljenja, ko boste videli, kako na vas vpliva duševno in telesno.

 

Kako naj za svojo diagnozo povem delodajalcu?

V podjetju vam ni treba povedati za raka, a če poveste, lahko to pomaga pri oblikovanju sprememb, ki vam bodo bolj v pomoč. Lahko bodo razumeli, da bo potrebnih več bolniških odsotnosti in prilagodljiv delavnik.

Ni pa nujno treba razkriti vseh podrobnosti o vaši diagnozi raka ali o zdravljenju. Pomaga lahko, če se pogovorite z osebami, odgovornimi za kadrovsko službo. Zaupno vam bodo povedale, katere zdravstvene informacije morate posredovati in kakšno oporo vam lahko zagotovi delodajalec.

Če vas skrbi, da vas bo delodajalec obravnaval diskriminatorno, ali da bo v primeru razkritja diagnoze vaše delovno mesto razglasil za odvečno, se seznanite z zakonodajo proti diskriminaciji, ki vas varuje na delovnem mestu.

yellow